δημιουργική … γραφή

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι πανελλήνιοι δεσμοί



Οι ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν τη μεγαλύτερη συνάντηση όλων των Ελλήνων στην αρχαιότητα, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς που τους ένωναν και επίσημα τελούνται από το 776 π.Χ. Ας δούμε όλοι μαζί την τρισδιάστατη αναπαράσταση του χώρου της Ολυμπίας και των κτηρίων που βρίσκονταν εκεί.

Οι αθλητικοί αγώνες όμως είχαν μεγάλη σημασία για διάφορους ελληνικούς πολιτισμούς και πριν από την εποχή αυτή.

Απο το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τους αγώνες κατά την προϊστορία, αλλά και την αρχαιότητα.

Ένας ακόμη εξαιρετικός ιστότοπος, για πληροφορίες (στα αγγλικά όμως εδώ) και κυρίως για εικόνες, ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Tuffts και ονομάζεται Perseus. Διερευνήστε με προσοχή τις σελίδες του που είναι αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ας χωριστούμε καλύτερα σε 3 ομάδες και ας ψάξουμε για να απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα.

Κατά την περίοδο της προϊστορίας άνθησαν στον Ελλαδικό χώρο διάφοροι πολιτισμοί.

Η Ομάδα 1 θα ερευνήσει σχετικά με τη σημασία που έδινε ο μινωικός πολιτισμός στον αθλητισμό και τι είδους πληροφορίες έχουμε για τα αθλητικά γεγονότα της εποχής αυτής;

Η Ομάδα 2 θα διερευνήσει τη σημασία που έδινε ο ο μυκηναϊκός πολιτισμός στον αθλητισμό και τι είδους πληροφορίες έχουμε για τα αθλητικά γεγονότα της εποχής αυτής;

Η σημασία του αθλητισμού όμως είνα σημαντική και στα ιστορικά χρόνια.

Η Ομάδα 3 θα πρέπει να μας πληροφορήσει σχετικά με το ποια ήταν η σημασία του αθλητισμού στις πόλεις-κράτη και πώς συνδεόταν με τη γενικότερη εκπαίδευση των νέων.

Η κάθε ομάδα στο γραπτό κείμενο που θα συντάξει για την απάντησή της θα πρέπει να ενσωματώσει και εικόνες που θα υποστηρίζουν όσα αναφέρει και υπερδεσμούς για τη σελίδα από την οποία πήρε τις πληροφορίες.

Τις περισσότερες εικόνες για τον αθλητισμό και τους ολυμπιακούς αγώνες τις διαθέτουμε από την εικονογράφηση των κεραμικών αγγείων. Πολλά από αυτά δεν βρίσκονται στη χώρα μας. Εάν μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα που επισκεφτήκατε, σημειώστε και σε ποιο μουσείο, ποιας χώρας βρίσκετε το αγγείο του οποίου χρησιμοποιήσατε την εικονογράφηση.

Για το σπίτι, διαβάστε την ιστορία ενός Ολυμπιονίκη, του Αρίστωνα, εμπνευστείτε από τα σημεία που σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση από αυτή την ιστορία και με βάση και όλες τις γνώσεις που αποκτήσατε, γράψτε μια δική σας αντίστοιχη ιστορία.

Όσοι έχετε αρκετό χρόνο και κουράγιο, επαρκείς γνώσεις αγγλικών και αναζητάτε έμπνευση, μπορείτε να βρείτε βοήθεια κι εδώ.

Καλή επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια: