δημιουργική … γραφή

2014 Έτος El Greco






Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου,  στις 7 Απριλίου 1614, η Ελλάδα και η Ισπανία κήρυξαν το 2014 έτος El Greco. Ο Θεοτοκόπουλος, που συχνότερα αποκαλούμε όχι με το όνομά του αλλά «Ελ Γκρέκο», δηλαδή Έλληνα, ήταν ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας. Καταγόταν από την Κρήτη, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, στην Ιταλία αρχικά, όπου μαθήτευσε στο εργαστήριο του Τισιάνο και στην Ισπανία αργότερα, και ειδικότερα στο Τολέδο, όπου έμεινε μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Διαθεματική διδασκαλία
Τίτλος: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco)

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί:
(α) Ζωγάκης Γιάννης (εκπ/κός ΠΕ8 Εικαστικών)
(β) Μπεκιάρη Καλλιόπη (εκπ/κός κλάδου Π.Ε.16 Μουσικής)
(γ) Ραμπαούνη Βασιλική (εκπ/κός κλάδου ΠΕ02 )
(δ)Mπουκουβάλα Άννα (εκπ/κός κλάδου ΠΕ02)
(ε) Τσιπλακίδης Ιάκωβος (εκπ/κός κλάδου ΠΕ06, Αγγλικών)

Στόχοι: 1. ευαισθητοποίηση, η κατανόηση, η ερμηνευτική και κριτική προσέγγιση θεμάτων Τέχνης
2. συνεργασία μεταξύ των μαθητών
3. απόκτηση δεξιοτήτων (π.χ. ενεργητικής μουσικής ακρόασης…)
4. καλλιέργεια του ψηφιακού γραμματισμού
5. επέκταση της γνωριμίας των μαθητών με τη μουσική διαφόρων τόπων, παραδόσεων και εποχών και συνειδητοποίηση του πολιτισμικού ρόλου της μουσικής διαχρονικά και συγχρονικά
6. σύνδεση επιστημών και τεχνών μεταξύ τους








Στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας, ειδικότερα θα υλοποιηθεί το διδακτικό σενάριο «Περιγράφουμε το Τολέδo και διηγούμαστε μια ιστορία» με ένα τμήμα της Α΄ Γυμνασίου (Α2). Mε αφορμή τη μελέτη του έργου «Άποψη του Τολέδο εν καιρώ καταιγίδας» μέσα από την εφαρμογή Google Art Project, οι μαθητές θα συντάξουν περιγραφικά κείμενα, θα συγκρίνουν την εικόνα της πόλης, όπως παρουσιάζεται από τον ζωγράφο, με τη λογοτεχνική περιγραφή της από τον Ν. Καζαντζάκη και όπως παρουσιάζεται σήμερα μέσα από την εφαρμογή Google Earth και, στα πλαίσια ασκήσεων δημιουργικής γραφής, θα συντάξουν σύντομες αυτοσχέδιες ιστορίες που θα εμπνέονται από την «Άποψη του Τολέδο» σε συνδυασμό με το έργο «Η ταφή του κόμη Οργκάρθ» και θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν μια πολυτροπική αφήγηση των ιστοριών τους, με αξιοποίηση των έργων τέχνης.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ1
ΟΜΑΔΑ2
ΟΜΑΔΑ3
ΟΜΑΔΑ4
ΟΜΑΔΑ5


ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

Στοιχεία για τη βιογραφία και το έργο του μπορούμε να βρούμε  στους παρακάτω ιστοτόπους
http://dominikostheotokopoulos.webnode.gr/
http://www.koinotopia.gr/
http://el.wikipedia.org

Για τη ζωή και τα έργα του μπορούμε επίσης να ενημερωθούμε από τον ιστότοπο του Metropolitan Museum of Art,

Έργα του με σύντομη περιγραφή τους στα ελληνικά βρίσκουμε και εδώ,

Εμείς για τις ανάγκες της μελέτης μας θα χρησιμοποιήσουμε, με βάση τα φύλλα εργασίας μας, την εφαρμογή Google Art Project, χάρη στην οποία έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε ψηφιακά στις αίθουσες σημαντικών μουσείων και να δούμε από κοντά τα έργα του ζωγράφου που φιλοξενούνται εκεί. Η ψηφιακή αυτή εφαρμογή μας επιτρέπει να δούμε το έργο από απόσταση αλλά  και να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειές του.


Οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής Google Art Project στο βίντεο που ακολουθεί:



Ειδικότερες πληροφορίες, που θα μας είναι πολύ χρήσιμες για τη δουλειά μας και αφορούν την τεχνική και τη χρωματική παλέτα του ζωγράφου θα βρείτε εδώ.

Επίσης επειδή θα μας απασχολήσει ειδικότερα μια από τις δύο* συνολικά τοπιογραφίες του Δ. Θεοτοκόπουλου, το έργο του Άποψη του Τολέδο εν καιρώ καταιγίδος, ας δούμε πώς παρουσιάζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, όπου και εκτίθεται, και με ποια άλλα έργα του ίδιου ζωγράφου συνδέεται.




Άποψη του Τολέδο εν καιρώ καταιγίδος (περίπου 1610), 
Λάδι σε καμβά, 121.3 X 108.6 cm


Περιγραφή και σχολιασμός του πίνακα και στο netschoolbook.gr, και από ειδικούς στην ιστορία της τέχνης στο smarthistory.khanacademy.



Στον ιστότοπο του Μητροπολιτικού Μουσείου συναντάμε το παρακάτω σχόλιο: "Ο El Greco απέρριψε νατουραλισμό ως ένα όχημα για την τέχνη του, ακριβώς όπως απέρριψε την ιδέα της μια τέχνης εύκολα προσβάσιμης από το ευρύ κοινό". Πώς αντιλαμβάνεστε τη σημασία του;

Μια ακόμη παρατήρηση για το έργο του είναι " εστιάζει τόσο στην ακρίβεια της τοπιογραφίας όσο στη δραματοποίησή της". Πώς εφαρμόζεται αυτό στην περίπτωση του πίνακα που μελετάμε;


Και μια και μας απασχολεί το θέμα της περιγραφής, ας δούμε την περιγραφή του Τολέδο από  το Ν. Καζαντζάκη και ένα βίντεο που συνδυάζει όμορφα τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη, το έργο του Ν. Καζαντάκη και το έργο του Δ. Θεοτοκόπουλου.


* Η άλλη τοπιογραφία είναι το έργο Άποψη και χάρτης του Τολέδο, που εκτίθεται στο Μuseo Del Greco, Το σύνολο του πίνακα αλλά και λεπτομέρειά του βλέπουμε εδώ.


Άποψη και χάρτης του Τολέδο (1610-14)
Λάδι σε καμβά (123x228 εκ.)




Ταφή του κόμη του Οργάθ (1586-88), 
Λάδι σε μουσαμά, 480x360 εκ., 
Τολέδο, Άγιος Θωμάς

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ  ΣΕ ΜΟΡΦΗ VIDEO:
PREZI ΣTO YOUTUBE ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 
ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΕΔΩ


Στο πλαίσιο της εφαρμογής της καινοτόμου διαθεματικής πρότασης αφιέρωμα στον Εl Greco, οι μαθητές του Α2, με συντονίστρια την Άννα Μπουκουβάλα,  καθώς και τα αντίστοιχα τμήματα της Β2 και Γ1 του σχολείου μας, με συντονιστές τους Β. Ραμπαούνη και Ι. Ζωγάκη, επισκέφτηκαν την έκθεση "Εικαστικές αναφορές στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή εικαστικών του σχολείου μας Ι. Ζωγάκη, που συμμετείχε και ο ίδιος στην έκθεση με τρία έργα του, συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας κατά ομάδες και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις απορίες που είχαν προκύψει κατά την πορεία της εργασίας τους.

Ευχαριστούμε την κα Ραμπαούνη που φωτογράφησε στιγμιότυπα της επίσκεψης και τα δημοσίευσε:


Δεν υπάρχουν σχόλια: