δημιουργική … γραφή

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Σχετικά με τα laptop των 450 ευρώ


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Τα Νέα (2/9/2009)

"Εννέα μνηστήρες για την πίτα των 126.000 λάπτοπ 

Μάχη στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται κυρίως ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες, για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας από την «πίτα» των 126.000 λάπτοπ που θα διατεθούν στους ισάριθμους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου έναντι κουπονιού 450 ευρώ για τον καθένα. 

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο υπολογιστής που θα αγοραστεί από τον μαθητή πρέπει να έχει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, να περιέχει ειδικό λογισμικό που θα βοηθήσει στη διδασκαλία των μαθημάτων και στην ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ και, το πιο βασικό, να κοστίζει ακριβώς 450 ευρώ συνολικά και όχι περισσότερα ώστε οι γονείς να πληρώσουν τη διαφορά. Οι προδιαγραφές ήταν ήδη γνωστές και έτσι οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν στη ζήτηση, με συγκεκριμένα μοντέλα 9 κατασκευαστών, που προσαρμόσθηκαν στις απαιτήσεις του υπουργείου Παιδείας και στην τιμή των 450 ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση εκπροσώπου μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στα «ΝΕΑ», σύμφωνα με την οποία η εταιρεία μπορεί να παραδίδει 2.500 λάπτοπ ημερησίως. 

Με δεδομένο ότι στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών εκτιμάται ότι πωλούνται λιγότεροι από 100.000 φορητοί υπολογιστές κατ΄ έτος, το κίνητρο της πώλησης 126.000 φορητών σε λίγους μήνες είναι πολύ μεγάλο και ο πόλεμος των εταιρειών έχει αρχίσει, χωρίς να είναι απίθανο να εκδηλωθούν και μειώσεις τιμών. 

Οι εταιρείες 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα «ΝΕΑ», αυτή τη στιγμή λάπτοπ με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και τιμή έχουν 9 κατασκευαστές: Τoshiba, Dell, Μultirama, Αsus, Τurbo-Χ, LG, Αcer, Compaq και ΗΡ. Πρόκειται κυρίως για «μικρά» λάπτοπ και νέτμπουκ με οθόνη άνω των 10 ιντσών. 

Όπως εξηγούσαν χθες στελέχη του υπουργείου, οι γονείς που θα λάβουν το κουπόνι σε λίγες μέρες από τους διευθυντές των σχολείων των παιδιών τους, θα πρέπει να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών επιθυμούν και να αγοράσουν έναν συγκεκριμένο υπολογιστή μεταξύ των μοντέλων που υπάρχουν. 

Δεν θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν όποιο λάπτοπ θέλουν και εάν κοστίζει πάνω από τα 450 ευρώ να πληρώσουν τη διαφορά, επειδή το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να εξελιχθεί η υπόθεση των λάπτοπ σε... ηλεκτρονική πασαρέλα, με άλλους μαθητές να επιδεικνύουν μέσα στην τάξη πανάκριβα μηχανήματα και άλλους να έχουν φθηνά. 

Έτσι οι υπολογιστές που θα απευθύνονται στους μαθητές θα έχουν προεγκατεστημένα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη διδασκαλία αρχικά 4 μαθημάτων: Γεωγραφία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία-Φυσικές Επιστήμες. Στα σχολεία οι καθηγητές θα αποφασίζουν ποιο τμήμα της ύλης αυτών των μαθημάτων θα διδάσκεται ηλεκτρονικά, ενώ στην αρχή θα διδάσκεται ποσοστό 30% της ύλης με τη βοήθεια των υπολογιστών και για δύο από τα 4 αυτά μαθήματα. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί κι άλλο λογισμικό και η χρήση θα επεκταθεί. 

ΠΤΩΣΗ τιμών εξαιτίας του ανταγωνισμού αναμένεται στους υπολογιστές για τους μαθητές".

Στο e-paideia βρήκαμε τις προδιαγραφές αυτών των οικονομικών laptop και συνυπογράφουμε τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από τον συντάκτη  του άρθρου αναφορικά με την επάρκειά τους αν αναλογιστούμε τη χρήση για την οποία προορίζονται: 

"Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, κάθε μαθητής θα λάβει ένα κουπόνι αξίας 450 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να ανταλλάξει στα συνεργαζόμενα καταστήματα με κάποιον φορητό υπολογιστή που θα πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ετσι, ένας υπολογιστής που θα συμπεριληφθεί σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον:

Σκληρό δίσκο χωρητικότητας 160 GB.
Μνήμη 1 GB, η οποία είναι εξαιρετικά μικρή με βάση τις απαιτήσεις των σύγχρονων προγραμμάτων γενικής χρήσης.
Λειτουργικό σύστημα Windows ΧΡ (ή νεότερο) της Microsoft ή κάποιο που να βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό.
Πακέτο προγραμμάτων γραφείου, είτε πρόκειται για κάποια έκδοση του Microsoft Office είτε για κάποιο αντίστοιχο πακέτο ανοικτού κώδικα (όπως για παράδειγμα το OpenOffice).


Ο υπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει επίσης οθόνη τουλάχιστον 10 ιντσών και η μπαταρία του να παρέχει αυτονομία για 5,5 ώρες ή περισσότερο.

Ολα αυτά στο ποσό των 450 ευρώ, ενώ ακριβότερα συστήματα που κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά αποκλείονται εκ προοιμίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι του υπουργείου επέλεξαν αυτή την τακτική, προκειμένου οι υπολογιστές να μη λειτουργήσουν ως στοιχείο διακρίσεων μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι βεβαίως θα συνεχίσουν τις... ταξικές διακρίσεις βάσει των ρούχων που φορούν ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Η εμπειρία πάντως δείχνει πως στα προϊόντα τεχνολογίας η χαμηλή τιμή σημαίνει, σχεδόν αυτομάτως, παραχωρήσεις στην απόδοση του υπολογιστή, την ποιότητα κατασκευής, τις δυνατότητες της οθόνης, την ευκολία επέκτασης ή τις διαστάσεις του πληκτρολογίου.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, πάντως, θα διασφαλιστεί η δυνατότητα εκτέλεσης, από τους υπολογιστές, των εφαρμογών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ όλα τα συστήματα που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτουν λογισμικό προστασίας από ιούς και προγράμματα γονικού ελέγχου. Τέλος, θα πρέπει να συνοδεύονται και από εξωτερική μνήμη (τύπου USB stick) με χωρητικότητα τουλάχιστον 4 GB".

Γιατί άραγε το επιχείρημα του Υπουργείου μου θυμίζει πολύ το ιδεολόγημα για τη χρήση της ποδιάς, όταν εγώ ήμουν μαθήτρια, σε άλλες εποχές, γιατί;;;

1 σχόλιο:

Ibis είπε...

Καλή σας μέρα,
Το μέτρο θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

Ωστόσο δεν παύει να είναι μια θετική κίνηση.
Εμείς θέσαμε μια άλλη βάση στο μέτρο της επιχορήγηση των μαθητών.

Αντί να φέρουμε τον υπολογιστή στον μαθητή γιατί δεν φέρνουμε τον υπολογιστή στο σχολείο;