δημιουργική … γραφή

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ηλεκτρονική διδασκαλία και δωρεάν φορητοί υπολογιστές για τους μαθητές της Α' Γυμνασίου

Για την καλή χρονιά, που αρχίζει από αύριο, ξεκινάμε  με ένα νέο: ενδιαφέρον με πρώτη ματιά, αλλά και αιτία ουσιαστικών προβληματισμών, όπως φαίνεται μετά από μια πιο προσεκτική ανάγνωση. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες απόφαση του Υπ. Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου,  με την οποία θα ορίζεται ότι δύο τουλάχιστον μαθήματα θα διδάσκονται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στην Α' τάξη των Γυμνασίων όλης της Χώρας. Σύμφωνα με το esos.gr τα μαθήματα αυτά θα επιλέγονται μεταξύ των τεσσάρων πιο πρόσφορων για ηλεκτρονική διδασκαλία μαθημάτων που είναι, όπως αποτυπώνουν τα ερευνητικά δεδομένα, τα: 

Γεωγραφία
Ιστορία  
Βιολογία / Φυσικές Επιστήμες
Μαθηματικά

Η διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος δεν θεωρείται σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα πρόσφορο έδαφος για την εισαγωγή της τεχνολογίας στη διδακτική πράξη!!!

Τα τμήματα της ύλης που θα διδάσκονται με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες με κριτήριο την καταλληλότητα του συγκεκριμένου διδακτικού μέσου για την επίτευξη καλύτερου εκπαιδευτικού αποτελέσματος και θα καλύπτουν μέχρι και το 30% του συνόλου της διδακτέας ύλης.

Για να δημιουργηθούν ουσιαστικότερα οι προϋποθέσεις για αυτό το βήμα, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. θα χορηγεί, κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2009−2010, ικανό αριθμό φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στα Γυμνάσια όλης της χώρας πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους, έτσι ώστε κάθε μαθητής της Α΄ τάξης του Δημόσιου Γυμνασίου να εξοπλίζεται με ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον οποίο θα χρησιμοποιεί και τα επόμενα δυο χρόνια στη σχολική αίθουσα και του οποίου την κατοχή θα διατηρεί και μετά την αποφοίτησή του. 

Παράλληλα, θα διατίθεται και αριθμός φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στην Α΄ Γυμνασίου.


Το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιείται, θα είναι το ψηφιακό υλικό που έχει στη διάθεσή του το ΥΠ.Ε.Π.Θ. (εκπαιδευτικό λογισμικό, εφαρμογές λογισμικού, σενάρια, κ.λπ.) και το οποίο θα αναπροσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται όπου χρειάζεται.

Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν τα μαθήματα με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θα είναι εκπαιδευτικοί της αντίστοιχης προς τα ανωτέρω μαθήματα ειδικότητας, που κατέχουν επιπλέον την πιστοποίηση του προγράμματος επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση. Ελλείψει των ανωτέρω εκπαιδευτικών, μπορούν να διδάσκουν τα μαθήματα και εκπαιδευτικοί που κατέχουν γνώση πληροφορικής και χειρισμού Η/Υ, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 26 του π.δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α΄), όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την παρ. 16 του άρθρου μόνο του π.δ. 347/2003 (ΦΕΚ 315 Α΄) και την παρ. 4 του άρθρου μόνο του π.δ. 44/2005 (ΦΕΚ 63 Α΄). Το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα συμμετάσχει στη δράση θα προτείνεται, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών, από το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και θα εγκρίνεται από το Σύλλογο διδασκόντων και την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.



Οι προβληματισμοί ακολουθούν ... και δεν είναι οι μόνοι...

comic © Doonesbury

4 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλώς σας βρίσκουμε, μετά τη θερινή ανάπαυλα!
Εγώ λέω να έχω λίγη υπομονή, περιμένοντας να δούμε πώς θα "περπατήσει" το θέμα με τη διδασκαλία από PC, αν και μερικά πράγματα κραυγάζουν ( ποιος προγραμματισμός; ποια βοήθεια στους εκπαιδευτικούς; ποια ειδικά σεμινάρια; κλπκλπ)

Σου εύχομαι τα καλύτερα για τη χρονιά.

sofia είπε...

Νάμαστε πάΛι εδώ! Καλή σχολική χρονιά. Καλό το νέο αλλά ας κρατάμε και μκρό καλάθι. Δεν θέλω να είμαι κακόπιστη αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα! Κι εγώ που αλλάζω σχολείο και έχω επιθυμία να διδάξω στην Α΄Γυμνασίου είμαι ιδιαίτερα περίεργη να δω τι θα γίνει! Λες φέτος να μπορέσω να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου κιας μην έχω δώσει εξετάσεις β΄επιπέδου;Αννούλα τη βοήθεια σου παρακαλώ!

annboukou είπε...

Καλωσήρθαμε όλοι πίσω μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Ελπίζω να έχετε επιπλέον ενέργεια για φέτος γιατί θα τη χρειαστούμε όλοι. Για την διδασκαλία της ιστορίας με τη χρήση ΤΠΕ για τη συγκεκριμένη χρονιά, με εκλογές και γρίπη και τη συνηθισμένη ανύπαρκτη οργάνωση και βοήθεια, κρατάω το ελάχιστο καλάθι. Επειδή όμως διακατέχομαι από μαζοχιστικό σύνδρομο! θα το προσπαθήσω και -Σοφία- είμαι στη διάθεση όποιου θέλει να συνεργαστούμε για να προσφέρω όση βοήθεια μπορώ και να δεχτώ όση βοήθεια θελήσουν να μου προσφέρουν. Το ιστολόγιο εκτός από δημιουργική γραφή θα έχει και ιστορία από φέτος. Αναμένω εξελίξεις... και τα ξαναλέμε.

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Να λοιπόν που ξαναβρισκόμαστε! Όσο ελκυστική κι αν ακούγεται η εξαγγελία, επειδή ζούμε στην Ελλάδα (και λίγα λες, Διονύση), δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι. Μακάρι να διαψευστούμε και όλα να κυλήσουν ομαλά. Ίδωμεν!
Καλή αρχή!