δημιουργική … γραφή

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ


Αγαπητοί αναγνώστες,

με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι από το επόμενο τεύχος της σχολικής μας εφημερίδας και στο εξής θα φιλοξενείται μια στήλη φιλολογικού περιεχομένου, μέσα από την οποία θα ταξιδέψετε στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας.

Αρχικά θα μεταφερθείτε στην βενετοκρατούμενη Κρήτη με τον «Ερωτόκριτο» και την «Ερωφίλη» και στα μαγευτικά Επτάνησα με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και με «το Δήμο και το καριοφίλι του», τα οποία αντικατοπτρίζουν τους αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Στη συνέχεια θα γνωρίσετε σατιρικά κείμενα, μερικά εκ των οποίων είναι «Ο επιστάτης των εθνικών οικοδομών επί Ι. Καποδίστρια», «Ο ζωγράφος» και «Τα υαλοπωλεία». Επίσης θα έρθετε σε επαφή με έργα που εκφράζουν τα λογοτεχνικά ρεύματα του ρεαλισμού, του παρνασσισμού, του νατουραλισμού και του συμβολισμού όπως «Τ’ αγνάντεμα» του Παπαδιαμάντη, οι «Ίαμβοι και ανάπαιστοι» του Παλαμά, οι «Φωνές» του Καβάφη, «Ο τύπος και η ουσία» του Ξενόπουλου, οι «Πρώτες ενθυμήσεις» της Πηνελόπης Δέλτα, το «Γιατί βαθιά μου δόξασα» του Σικελιανού και ο «Ορέστης» του Κώστα Βάρναλη. Τέλος θα μυηθείτε στη νεότερη λογοτεχνία με έργα σπουδαίων δημιουργών. Ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Καζαντζάκη, ο «Μπολιβάρ» του Εγγονόπουλου, «Το Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, η «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου, το «Στο παιδί μου» του Αναγνωστάκη, «Τα πάθη της βροχής» της Κικής Δημουλά, και το «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη σας εγγυώνται μια ευχάριστη συντροφιά.

                                 

Καλή ανάγνωση!

Ελένη Καραπέδη

2 σχόλια:

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Αγαπητή συναδέλφισσα και μαθητές σας ευχαριστούμε για τις ωραίες αναρτήσεις και την έμπνευση που δίνετε σε μας να κάνουμε αντίστοιχα πράγματα.

annboukou είπε...

Eγώ και οι μαθητές μου σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Είναι χαρά μας να είμαστε σε επικοινωνία.