δημιουργική … γραφή

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τα χρώματα στην αρχαία ελληνική τέχνη

Την ώρα που οι εξετάσεις πλησιάζουν και οι επαναλήψεις αρχίζουν, ας μην ξεχνάμε τη γοητεία του μαθήματος της Ιστορίας και μάλιστα της Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, που μας εντυπωσίασε όλη τη χρονιά.

Ένα όμορφο βίντεο του Υπουργείου Πολιτισμού ζωντανεύει το αρχαϊκό άγαλμα μιας κόρης από τη συλλογή του Μουσείου της Ακρόπολη, αποκαλύπτοντας αυτά που δεν βλέπει ένα άπειρο μάτι.

Το άγαλμα αυτό ανακαλύφθηκε το 1886 στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου, χρονολογείται γύρω στο 520 - 510 π.Χ. και αποδίδεται σε Βοιωτό καλλιτέχνη.  Το άγαλμα έχει ύψος 1,15 μ. αναπαράσταση μας αποκαλύπτει ότι είναι ντυμένη με  χρωματιστό  μακρύ χιτώνα που τον συγκρατούν πόρπες και φορά πλούσια κοσμήματα. Στο άγαλμα όπως το βλέπουμε σήμερα διατηρούνται ίχνη από τα αρχικά χρώματα στα μαλλιά, τα μάτια και σε κάποια σημεία στα ρούχα και τα κοσμήματα. Στο κεφάλι  της φορά στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού.Στα αυτιά φορά σκουλαρίκια με ζωγραφιστούς ρόδακες και στον αριστερό καρπό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού. Όπως υποδεικνύουν οι οπές, στη στεφάνη των μαλλιών της ήταν στερεωμένα πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα. Δεν στέκεται, αλλά βαδίζει  και μάλιστα για να διευκολύνει το βήμα της ανασηκώνει τον μακρύ χιτώνα που φορά. Στο δεξί χέρι, που δεν σώζεται, κάτι κρατά, πιθανότατα κάποια προσφορά για τη θεά Αθηνά.              




Περισσότερα στοιχεία για το άγαλμα αυτό που είναι γνωστό ως Κόρη αρ. 670  μπορείτε να βρείτε στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου επίσης υπάρχει σελίδα και για τις Κόρες της Ακρόπολης γενικά.

Τα χρώματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης μπορούμε να θαυμάσουμε και στα παρακάτω βίντεο. Με την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε και την αρχιτεκτονική της Ακρόπολης των Αθηνών και τις περιπέτειές της στην πάροδο του χρόνου καθώς και την Αρχαία Αγορά, την καρδιά της δημοκρατικής πόλης κράτους.














Δεν υπάρχουν σχόλια: