δημιουργική … γραφή

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τι σχολείο θέλουμε;

Σήμερα, στα πλαίσια της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας, ομάδα μαθητών της Α΄ Γυμνασίου και οι αντίστοιχοι καθηγητές, υποδεχθήκαμε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιάννη Αναστασάκη και δύο ακόμη από τους ηθοποιούς της παράστασης "Ο Σιμιγδαλένιος", που ανεβαίνει από την Παιδική-Νεανική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ι., τον Παναγιώτη Παπαϊωάννου και τον Κυριάκο Μαρκάτο. 
Ο Γ. Αναστασάκης διάβασε για μας αποσπάσματα από το βιβλίο του ηπειρώτη συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου, "Η σιωπή του ξερόχορτου".  







Στο βιβλίο του ο Σωτήρης Δημητρίου παρουσιάζει, σαν ένας άλλος Πλάτωνας, μια ουτοπική πολιτεία, που οργανώνεται με βάση την ελευθερία και τη γνώση στην περιοχή των νησιών του Αιγαίου. Στην πολιτεία αυτή η εργασία περιορίζεται στο ελάχιστο και οι πολίτες της από τα πρώτα που αποφάσισαν ήταν "η ταύτιση στα σχολεία της χαράς και της μαθήσεως", με αποτέλεσμα τα παιδιά να θεωρήσουν τη γνώση ως ένα ακόμη παιγνίδι και "δεν έβλεπαν την ώρα να πάνε στο σχολείο".

Ο συγγραφέας  με το κείμενό του μας έδωσε το έναυσμα για να σκεφτούμε και να συζητήσουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η σχολική ζωή, τις αξίες στις οποίες στηρίζεται και αυτές που προωθεί. Οι μαθητές επεσήμαναν τα σημεία που τους αγχώνουν και τους πιέζουν στο σχολείο που βιώνουν και κατέληξαν περιγράφοντας το σχολείο που εκείνοι ονειρεύονται και διατυπώνοντας προτάσεις για την υλοποίησή του.

Ας δούμε τι λέει για τις ιδέες που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό και ο ίδιος ο συγγραφέας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα", στις 27/11/2011.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Μπράβο! Όμορφη εμπειρία.
Δυστυχώς, δεν έγινε δεκτή η αίτησή μου για τα πρωτάκια μου. Του χρόνου, ίσως.

annboukou είπε...

Πράγματι ήταν ωραία εμπειρία, ειδικά για τα πρωτάκια και η επιλογή του κειμένου ταίριαξε πολύ καλά με τη θεματική ενότητα που επεξεργαζόμαστε. Μακάρι να αποτελέσει έμπνευση και για συνέχεια.