δημιουργική … γραφή

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Τα πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου

Στα τρία βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των πλοίων με τα οποία τις 3/9/1492 αναχώρησε ο Χρ. Κολόμβος  (1451-1506) για το πρώτο του ταξίδι από το λιμάνι του Πάλος στη Νότια Ισπανία, με σκοπό την ανεύρεση των Ινδιών, πλέοντας δυτικά.

Είναι οι καραβέλες Σάντα Μαρία, Λα Πίντα, Λα Νίνια (Σάντα Κλάρα).
Η ταινία 1492: Conquest Of Paradise που γυρίστηκε με θέμα τις ανακαλύψεις του Χρ. Κολόμβου είναι επενδεδυμένη μουσικά από το Βαγγέλη Παπαθανασίου.


Οι σημειώσεις του ημερολογίου καθώς και άλλες επιστολές και έγγραφα από τα τρία τελευταία ταξίδια του μεγάλου θαλασσοπόρου κυκλοφορούν και σε ελληνική μετάφραση για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 
Τ. Α' ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΛΟΙΟΥ 1492-1493
Μετάφραση: ΝΤΙΝΟΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Εκδόσεις: ΑΙΟΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ 1984

ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 
Τ. Β' ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ 1493- 1504
Μετάφραση: ΓΙΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
Εκδόσεις: ΑΙΟΛΟΣ

ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ
Μετάφραση: ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α., 1992

Ας δούμε κάποια αποσπάσματα:Ο Ναύαρχος κάλεσε τους δύο κυβερνήτες κι όλους εκείνους που πάτησαν στεριά  και τους ζήτησε να πιστοποιήσουν ότι αυτός, ενώπιον όλων, καταλάμβανε το εν λόγω νησί όπως και πράγματι κατέλαβε- στο όνομα του βασιλιά και της βασίλισσας, των Κυρίων του, κάνοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, που υπάρχουν με κάθε λεπτομέρεια στα συμβόλαια, τα οποία έγιναν γραπτά εσαεί.

Χριστόφορος Κολόμβος, Η ανακάλυψη της Αμερικής, Ημερολόγιο πλοίου, 1492-1493, μτφρ.Ν.Βατικιώτης, εκδ. Αίολος, Αθήνα 1984, σελ. 41.

Όλοι ευχαρίστησαν τον Κύριό μας για το τόσο μεγάλο καλό κι ένα τέτοιο μεγάλωμα της χριστιανοσύνης, που χάρισε στους βασιλιάδες της Καστίλης, και όλοι τους θεωρούσαν άξιους, γιατί οι Υψηλότητές τους δούλευαν και αγωνίζονταν για την πρόοδο της θρησκείας του Χριστού.

 ...

Έχω όμως την ελπίδα μου στον Κύριο ότι αυτή η επιχείρηση θα προσδώσει την πιο μεγάλη τιμή στη χριστιανοσύνη, ενώ καμία άλλη ως τώρα, με τόσο λίγα έξοδα, δεν οδηγήθηκε σε τόσο καλή έκβαση.

Χριστόφορος Κολόμβος, Η ανακάλυψη της Αμερικής, Ημερολόγιο πλοίου, 1492-1493, μτφρ. Ν. Βατικιώτης, εκδ. Αίολος, Αθήνα 1984, σελ. 203, 207

Δεν υπάρχουν σχόλια: