δημιουργική … γραφή

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γνωριμία με τον Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη







Πολλές φορές πεθύμησα να γράψω το βίο και την πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ενός γέρου εργάτη πού πολύ αγάπησα. 
 

Στη ζωή μου, οι πιο μεγάλοι μου ευεργέτες στάθηκαν τα ταξίδια και τα όνείρατα· από τους ανθρώπους, ζωντανούς και πεθαμένους, πολύ λίγοι βοήθησαν τον αγώνα μου. Όμως, αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι άφησαν βαθύτερα τ' άχνάρια τους στην ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τρεις τέσσερεις: τον 'Όμηρο, τον Μπέρξονα, το Νίτσε και το Ζορμπά.

Ο πρώτος στάθηκε για μένα το γαληνό κατάφωτο μάτι -σαν το δίσκο του ήλιου- που φωτίζει με απολυτρωτικιά λάμψη τα πάντα· ο Μπέρξονας με αλάφρωσε από άλυτες φιλοσοφικές αγωνίες που με τυραννούσαν στα πρώτα νιάτα· ο Νίτσε με πλούτισε με καινούριες αγωνίες και μ' έμαθε να μετουσιώνω τη δυστυχία, την πίκρα, την αβεβαιότητα σε περηφάνια· κι ο Ζορμπάς μ' έμαθε ν' αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο.


(από τον πρόλογο του συγγραφέα)




Η γνωριμίας μας τον Αλέξη (ή σωστότερα Γεωργίου) Ζορμπά  -τον ήρωα του Βίου και  πολιτείας του Αλέξη Ζορμπά, μπορεί να γίνει πολύ όμορφα με τα ίδια τα λόγια του ποιητή και με τη βοήθεια της ενδιαφέρουσας εκπομπής της ΕΡΤ, Σαν παλιά φωτογραφία, αφιερωμένης στον ήρωά μας, που δεν είναι μόνον λογοτεχνικός και στη συνέχεια κινηματογραφικός ήρωας, αλλά πραγματικό πρόσωπο.



Η ταινία Zorba the Greek (Αλέξης Ζορμπάς) που έκανε τον ήρωα του Καζαντζάκη διεθνώς γνωστό, σκηνοθετήθηκε από τον έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη και στον ομώνυμο ρόλο πρωταγωνιστούσε ο  Άντονι Κουίν μαζί με τους  Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά (και σε πρώτη εμφάνιση ο Σωτήρης Μουστάκας). Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Κρήτη. Τη μουσική της ταινίας  έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και ο ρυθμός που είναι γνωστός ως συρτάκι ταξίδεψε για μια ακόμη φορά την ελληνική μουσική πολύ έξω από τα σύνορα της χώρας. Η ταινία προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ το 1964 και βραβεύτηκε με τρία .




Η  ζωή του μεγάλου μας λογοτέχνη έχει από μόνη της το ίδιο ενδιαφέρον με τη λογοτεχνική του παραγωγή και πολύ συχνά τόσο οι  εμπειρίες του όσο και οι πνευματικές του αναζητήσεις καταλήγουν να παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες του πολυποίκιλου και πολυμεταφρασμένου έργο του.

Πολύ πλούσιο υλικό με αναλυτικά στοιχεία  για τη βιογραφία και για την εργογραφία του μπορούμε να βρούμε στους ιστότοπους:








Στο αφιέρωμα της ηλεκτρονική έκδοσης της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας μπορούμε επιπλέον να διαβάσουμε σχετικά με τον επικείμενο αφορισμό του και για τις απαγορεύσεις έργων του. Πιο συνολική θεώρηση του λογοτέχνη το αφιέρωμα της κρητικής εφημερίδας Πατρίς.


View more documents from annboukou.

Τα βίντεο που ακολουθούν, εικονοποίηση και ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, είναι η πολύ όμορφη δουλειά των μαθητών του Γενικού Λυκείου Πεδινής με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους Ε. Στάμου.







Δεν υπάρχουν σχόλια: