δημιουργική … γραφή

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Αριστοφάνης σε κόμικ

Φέτος δεν είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, διότι άλλαξε το πρόγραμμα σπουδών. Κάποιοι με ρωτήσατε σχετικά και σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίνατε την υπόθεση έστω κάποιων κωμωδιών μέσα από την εικονογράφησή τους σε μορφή κόμι.


Ο Αριστοφάνης έγραψε τους "Όρνιθες", "Τα πουλιά" δηλαδή, απογοητευμένος από την τροπή που είχε πάρει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος με την εξέλιξη της Σικελικής εκστρατείας. Η "διδασκαλία" του έργου (=η παράσταση) έγινε στα Μεγάλα Διονύσια του 414 π.Χ., όταν ακόμη χιλιάδες Αθηναίοι βρίσκονταν να πολεμούν μακριά από την πατρίδα τους με αβέβαιη τύχη. Ο μεγάλος Αθηναίος κωμικός βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα. Η υπόθεση του έργου πραγματεύεται τη φυγή δυο μεσήλικων Αθηναίων από την τυραννία της ζωής στην Αθήνα που χαρακτηρίζεται από απίστευτη δικομανία, και την αναζήτηση ενός ήσυχου τόπου με τη βοήθεια του βασιλιά των πουλιών του Τηρέα, που κάποτε ήταν κι ο ίδιος άνθρωπος και οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε πουλί (τσαλαπετεινό). Για να δείτε πώς εξελίσσετε η υπόθεση, διαβάστε το κόμικ, ο Αριστοφάνης είναι πάντα απολαυστικός!


Όρνιθες - Οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε Κόμικς


Η κωμωδία αυτή είναι πολύ αγαπητή και σήμερα και μια ιστορική πια διδασκαλία της από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν είχε ως συντελεστές της στη μετάφραση το Γιάννη Ρώτα, στη μουσική το συνθέτη Μάνο Χατζηδάκη, στα σκηνικά και τα κοστούμια το ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη. 

Μια  σύγχρονη διδασκαλία του έργου από το Εθνικό θέατρο,  μπορείτε να παρακολουθήσετε και σε βίντεο στον ιστότοπο του ηλεκτρονικού Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου. Και στην παράσταση αυτή τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός και τη μουσική επιμέλεια η Δόμνα Σαμίου.

Τη δικομανία των αρχαίων Αθηναίων διακωμωδεί ο Αριστοφάνης και στις "Σφήκες", όπου εκτός των άλλων ασκεί κριτική στο δημαγωγό Κλέωνα και επισημαίνει με τη δική του διεισδυτική ματιά τα προβλήματα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Ο αγώνας λόγου που αναπτύσσεται στα πλαίσια του έργου είναι μια ωραία ευκαρία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την σχέση των Αθηναίων με τη ρητορική και την επιχειρηματολογία. Η κωμωδία αυτή είναι προγενέστερη από τους Όρνιθες και η "διδασκαλία" της έγινε στα Λίναια του 422.


Σφήκες - Οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε Κόμικς

Δεν υπάρχουν σχόλια: