δημιουργική … γραφή

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Mικρό αποχαιρετιστήριο στο Γ1 που φεύγει για το Λύκειο.

Αναμνηστικά από τη μικρή μας συνάντηση με την ομάδα που προετοίμασε το αφιέρωμα για το Γιάννη Ρίτσο, και κατ'αυτόν τον τρόπο έκλεισε τον πρώτο κύκλο του ιστολογίου μας.

Οι πρώτοι ανοίγουν τα φτερά τους για το Λύκειο -κι εγώ τους εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν προσπαθήσουν- και περιμένουμε τους επόμενους που θα πάρουν τη σκυτάλη να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια από το Σεπτέμβριο.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Moυσείο της Ακρόπολης

Θερινό ηλιοστάσιο σήμερα με τον ήλιο στο μεγαλείο του και ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής, με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και στα Γιάννενα, αλλά εγώ θέλω να μιλήσω για κάτι άλλο. Ναι, ξέρω... όλοι γι' αυτό μιλάνε, αλλά είναι πράγματι σημαντικό να ευοδώνεται ένα τέτοιο έργο με όλους τους συμβολισμούς του. Πέρασα προχτές το βράδυ και το είδα φωτισμένο, με τον Παρθενώνα εξίσου φωτισμένο απέναντί του και πραγματικά η εικόνα με συγκίνησε! Η διαφάνεια του κτιρίου και η σύνδεσή του με το χώρο είναι μια εμπνευσμένη αρχιτεκτονική επιλογή. Δεν ξέρω αν το βράδυ όλα φαίνονται πιο όμορφα - γιατί, όπως θα θυμάστε, το επισκεφτήκαμε στην εκδρομή που κάναμε την άνοιξη, έστω κι απέξω- αλλά η εικόνα του συντελεσμένου έργου ήταν πράγματι διαφορετική ... έλαμπε.


Επίστεψη του Μουσείου τα γλυπτά του Παρθενώνα, επίστεψη του ιερού βράχου ο ναός του Παρθενώνα σε ζωντανή συνομιλία στο χώρο και το χρόνο. Σιωπηλή διαμαρτυρία, όπως άκουσα να αποκαλείται χθες κατά τη μετάδοση της τελετής των εγκαινίων, τα απόντα κομμάτια της ενότητας των γλυπτών. Πράγματι, για πρώτη φορά, ο οποιοδήποτε θεατής μπορεί να συλλάβει αυτή την απουσία στο πραγματικό της μέγεθος, δίχως λόγια και εξηγήσεις, έτσι όπως την εγνώριζαν μέχρι τώρα μόνον οι αρχαιολόγοι που αφιέρωσαν την εργασία τους στη μελέτη αυτών των γλυπτών.

Ξανασχολίασα πως, αν τα μέσα ενημέρωσης καταφέρουν να κάνουν μόδα για τους Έλληνες, μια επίσκεψη στο Μουσείο, έτσι και μόνον για να μπορούν πουν κι αυτοί ότι πήγαν, μονάχα κέρδος μπορεί να είναι. Δεν πιστεύω πως κάποιος επισκέπτης μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από αυτή την ομορφιά που φαίνεται να αναπαύεται πια στο νέο χώρο της.

Αν βρεθείτε στα πλαίσια των καλοκαιρινών διακοπών σας στην πρωτεύουσα, επισκεφτείτε το και θυμηθείτε το αφιέρωμα που προετοιμάσαμε για την Ακρόπολη πριν την εκδρομή μας. Ίσως τώρα δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι, με περισσότερο και αυθεντικό ενδιαφέρον.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Τώρα που τελειώνουν τα μαθήματα ... έχουμε περισσότερο χρόνο για "άλλα"



Ατενίζοντας τον ουρανό, προς το βορρά, διακρίνουμε τον αστερισμό του Ωρίωνα, του κυνηγού, τοποθετημένο δίπλα στον Ηριδανό, ποταμό, με συντροφιά τα πιστά σκυλιά του, γνωστά ως Μικρός και Μεγάλος Κύων. Το πιο λαμπερό άστρο του Ωρίωνα, που στους αστρονόμους είναι γνωστό ως Αλφα του Ωρίωνος, φέρει, από την εποχή που ο ουρανός δεν χαρακτηριζόταν με αριθμούς, το πιο γοητευτικό αραβικό όνομα Betelgeuse (που σημαίνει, με βάση την ετυμολογία του, χέρι του "κεντρικού" αστερισμού (Jauza), χαρακτηρισμό που οι άραβες είχαν αποδώσει στον Ωρίωνα).

Ο Βetelgeuse, 600 έτη φωτός μακριά από τη γη,  είναι ένας κόκκινος σούπερ γίγαντας,  το έννατο σε σειρά φωτεινότητας αστέρι και τόσο μεγάλο που, αν το τοποθετούσαμε στη θέση του ήλιου στο πλανητικό μας σύστημα, θα εκτεινόταν μέχρι περίπου το Δία, σκεπάζοντας με τον όγκο του την επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι τροχιές των Ερμή, Αφροδίτης, Γης και Άρη! Η  εικόνα της επιφανείας του είναι η πρώτη, εκτός από αυτή του ήλιου, που συνέλεξε το διάσημο πια διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το Μάρτιο του 1995. 

O σούπερ γίγας αυτός φαίνεται πως βρίσκεται στα τέλη της ζωής του και από το 1993 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά 15%. Οι ενδείξεις του νομπελίστα φυσικού του πανεπιστημίου του Βerkly, Charles Townes, ο οποίος παρακολουθεί με την ομάδα του επί σειρά ετών τη διαδικασία δείχνουν ότι, αν αυτή δεν αναστραφεί,  ο κόκκινος γίγας θα μετατραπεί σε έναν υπερκαινοφανή αστέρα, σούπερ νόβα, τύπου ΙΙ.

Για περισσότερα Psysorg.com.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ηome!


Αφιερώστε  περίπου μια ωρίτσα από τη ζωή σας ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ  και, αν μη τι άλλο, θα μείνει η αισθητική απόλαυση, αν κι ελπίζω ότι κάτι παραπάνω θα αποκομίσει ο καθένας μας.

Υann Arthus-Bertrand ο σκηνοθέτης της ταινίας με καταπλητικό φωτογραφικό υλικό στο ενεργητικό του που φιλοξενείται σε έναν υψηλής αισθητικής ιστότοπο. Δείτε τη γη από ψηλά, πορτραίτα ζώων και ανθρώπων και μέσα από 2000 φωτογραφίες από όλες τις ηπείρους, αλλάξτε τουλάχιστον το desktop του υπολογιστή σας.

Ας αρχίζετε τη δουλειά σας με μια όμορφη εικόνα της γης.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Μπλογκοπαίγνιδο για τη Διδώ Σωτηρίου







Ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της Εαρινής Συμφωνίας για το μπλογκοπαίγνιδο αφιερωμένο στη Διδώ Σωτηρίου με μια παραλλαγή: Σας παραπέμπουμε στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, στην εκπομπή Μονόγραμμα, όπου η ίδια η λογοτέχνις, αναφέρεται στις αναμνήσεις της και στο βιβλίο (βλ.filmstrip κεφ.9-10) και στην εκπομπή Νυχτερινός Επισκέπτης, όπου εκτός από τη συνέντευξή της, βρίσκουμε και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό (η αναφορά στα Ματωμένα χώματα στο κεφ. 32).