δημιουργική … γραφή

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Με Αριστοτέλη και Γαλιλαίο συμμετείχαμε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

Επεκτείνοντας τις δράσεις των Περιπάτων, που οργανώσαμε για τον εορτασμό του επετειακού έτους Αριστοτέλη, η επιστημονική εργασία με τίτλο «Αριστοτέλης-Γαλιλαίος: επιστημονικός διάλογος “Περί κινήσεως”» που εκπονήθηκε από τους μαθητές της Γ΄ Τάξης Γεώργιο Γκριμπογιάννη, Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη, Μυρσίνη Καρακώστα, Πηνελόπη Μπούρη, Ναταλία Νέου, Ελένη Παπαδιά, Ναυσικά Παπαδιά, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών  Άννας Μπουκουβάλα και Χριστίνας Παντούλα, συμμετείχε  στο 1ο  Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης.



Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Μαρτίου 2017 στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».

Συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ομογένεια (Κωνσταντινούπολη, Kύπρος, Ίμβρος), που είχαν την  ευκαιρία να παρουσιάσουν  ατομικές ή ομαδικές εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας, οι οποίες είχαν προηγουμένως περάσει από την κρίση επιστημονικής επιτροπής.

Από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής εκπονήθηκαν και παρουσιάστηκαν ακόμη δύο επιστημονικές μελέτες, στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες-Βιολογία» από τις μαθήτριες της Β΄ τάξης  Σιώμου-Γκίζα Κωνσταντίνα, με τίτλο «Ευεργετικές ιδιότητες των παραπροϊόντων των μελισσών» και Τζιόρα Μαρία, με τίτλο «Οι επιδράσεις των αναβολικών στην υγεία των αθλητών». Και οι δυο εργασίες εκπονήθηκαν με επιβλέπουσα την εκπαιδευτικό του σχολείου μας Ιωάννα Νείλα.

Κατά τη γνώμη των ίδιων των μαθητών που συμμετείχαν, σημαντική ήταν τόσο η εμπειρία που αποκόμισαν κατά την σύνταξη μιας επιστημονικής μελέτης όσο και η εμπειρία από την παρουσίασή της σε ένα περιβάλλον που προωθούσε την επιστημονική συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και την ώσμωση μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών. Επιπλέον, εκτός από το επιστημονικό κομμάτι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τις  παράλληλες δράσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου και περιελάμβαναν παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρακολούθηση παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: